Uwe H. Martin i Frauke Huber – Bijelo zlato – Ubojito sjeme

Uwe H. Martin i Frauke Huber – Bijelo zlato – Ubojito sjeme

2015. 11 kratkih filmova

Pamuk je i danas najvažnija sirovina u odjevnoj tekstilnoj industriji. U novinama zadarske tvornice tekstila Boris Kidrič 1965. godine može se čitati: “Pamučna groznica zahvaća Makedoniju, Dalmaciju, Istru, Slavoniju, Srijem. Svuda se pokušava sijati.” No na ovim prostorima nikad nisu postojale plantaže pamuka za proizvodnju pamučnih vlakana. Pamuk se uvozio iz Egipta, Sudana, Amerike i Grčke. Danas Kina i Indija proizvode pedeset posto svjetske proizvodnje pamučnog vlakna.

Bijelo zlato — Ubojito sjeme dio je serije dokumentarnih filmova grupe umjetnika koja se bavi istraživanjem ekološki najugroženijih područja na svijetu i stanovnika koji u njima žive. Ubojito sjeme priča je o malim uzgajivačima pamuka u Indiji, jednoj od desetak zemalja u svijetu iz koje se izvozi najviše pamuka. Privatizirano zdravstvo, smanjena socijalna pomoć, nestanak sjemena koje su farmeri sami uzgajali i veliki porast cijena sjemena dovode do ogromnog broja samoubojstava (više od dvjesto sedamdeset tisuća) malih farmera u Indiji. U taj broj nisu ubrojene žene jer se one ne definiraju kao farmerice, već samo kao žene farmera.

Goli, goli život uzgajivača pamuka na rubu očaja u nemjerljivom je nesrazmjeru ne samo s količinama robe koja se proizvodi, već i sa životom bilo gdje drugdje.

Blog Comments powered by Disqus.