Kakve veze imaju 3D printeri i odjeća?

Kakve veze imaju 3D printeri i odjeća?

Autorica: Deborah Hustić

Premda su 3D printeri danas dosta rasprostranjeni, njihov ulazak u modu nije bio tako brz kao ulazak elektronike. Razlozi su kompleksnost 3D printanih materijala, koji su trebali evoluirati od plastike koja zagađuje okoliš do biorazgradive koja svojim mirisima pri printanju može biti štetna, složeni proces 3D printanja, dizajniranje objekata u 3D programima, fino podešavanje elektronike i mehatronike, popravljanje koda (debugiranje), česti mehanički zastoji i potreba poznavanja nekog programskog jezika. Navedene radnje zahtijevaju vještine tehnologa koji se hvata u koštac s nizom prepreka, te se slika o brzim i jednostavnim rješenjima može rasplinuti u minuti.

Sve to, naravno, može obeshrabriti početnike koji na krilima entuzijazma žele uroniti u svijet mehatronike i 3D printanja s ciljem povezivanja s odjećom. Jedan od najboljih načina ulaska početnika u svijet modnog 3D printanja svakako može biti 3D olovka, koja omogućuje beskrajne sate zabave i kreativnosti. Svoj ulazak u modnu tehnologiju najbolje je započeti jednostavnim i realističnim vikend-projektima koje vrlo lako možete naći na mrežnim stranicama.

Kako bismo vas inspirirali na eksperimentiranje s mehatronikom i 3D printanjem, upoznajemo vas s radom nizozemske umjetnice koja je svoju karijeru započela upravo kao predstavnica DIY scene – Annouk Wiprecht.

Annouk Wiprecht jedna je od prvih autorica koja se "usudila" otvoreno ući u područje visoke tehnologije 3D printera u simbiozi s modom kroz svoj rad za poznati kanadski Cirque de Soleil. Njezin je rad vrlo maštovit i potaknut djelovanjem u kreativnom kolektivu. Već niz godina radi na odjevnom predmetu pod nazivom Paukova haljina (engl. Spider Dress; https://vimeo.com/114828162).

Paukova haljina kompleksni je robotski i animatronički odjevni predmet koji spaja visokoestetiziranu tehnologiju i problem privatnog prostora. Naime ona sadržava niz 3D printanih hibridnih udova čija je svrha da nositeljica haljine obrani svoj privatni prostor od neželjenih upada drugih. Istovremeno haljina je primjer inspiracije koju možemo pronaći u prirodi i bioraznolikosti. Iznimno je kompleksna i plod je dugogodišnjeg rada stručnjakâ i same autorice. Annouk Wiprecht predstavnica je DIY scene koja je svoj put gradila upornošću i velikom željom da spoji svoje dvije ljubavi – eksperimentiranje i stjecanje novih znanja koja su se u nekim trenucima činila nedostupnima. Paukova haljina već niz godina intrigira javnost i nastavlja svoj put samoizgradnje. Zakoračite i vi na taj put!

naslovna fotografija: The Spider Dress, Annouk Wiprecht (cc)

Blog Comments powered by Disqus.